عبدالحسین فرج پهلو

استاد

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/12/13

عبدالحسین فرج پهلو

دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی / گروه علم اطلاعات و دانش شناسی

رساله های دکتری

  1. مطالعه‌ غنی‌سازی فرانمای تولید داده‌های ساختارمند (Schema.org) برای حوزه نشر بر پایه استانداردهای معتبر رایج جهانی
    فائزه السادات طباطبایی امیری 782
  2. طراحی مدلی برای مدیریت دانش در سازمانهای هنری با تمرکز بر سازماندهی و ا شتراک دانش: مطالعه موردی فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران
    نرگس خانی 781
  3. طراحی و اعتبارسنجی ابزار سنجش فهم ایرانیان از علم: مطالعه موردی شهروندان اهوازی
    افروز عظیمی وزیری 780
  4. طراحی و پیاده‌سازی الگوی سازماندهی اطلاعات منابع غیرکتابی بر مبنای الگوی مفهومی و مرجع هستی‌نگاری سی.‌داک- سی.‌آ‌ر.‌ام (CIDOC–CRM)
    سهیلا فعال 780
  5. ارائه معماری پیشنهادی و الگوی عملیاتی به کارگیری اینترنت اشیاء در کتابخانه‌ها‌‌ی دانشگاهی ایران
    شبنم شاهینی 779
  6. ساخت هستی‏ شناسی برای پایگاه‏های اطلاعاتی اشیاء موزه ‏ای ایران به عنوان زیرساختی جهت بهبود بازیابی معنایی اطلاعات موجود در آن‏ها (مطالعه موردی: پایگاه اطلاعاتی آثار موزه‌ای موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در تهران)
    زینب فری زاده 779
  7. طراحی مدل و سناریوهای شبکه دانش در دانشگاه های ایران
    محمد اکبری محله کلایی 779
  8. ساخت و اعتباریابی مقیاس سنجش فقر اطلاعاتی و بررسی رابطه برخی متغیرهای پیش بین فقر اطلاعاتی در شهروندان اهوازی
    ندا پورخلیل 778
  9. ارائه مدلی جهت طراحی و پشتیبانی از پیاده سازی آرشیو ابری ملی ایران
    عبدالرضا ایزدی 778
  10. طراحی نقشه ی راهبردی پنج ساله بروندادهای علمی دانشگاهی با استفاده از شاخصهای هم انتشاری ( مطالعه ی موردی دانشگاه شهید چمران اهواز)
    آتوسا کوچک 778
  11. ساخت هستی نگاشت بیماریهای مادرزادی قلب به زبان فارسی و طراحی و ارزیابی سیستم تصمیم یار برای تشخیص و درمان این بیماریها
    بهجت طاهری دولت آبادی 777
  12. شناسایی و تحلیل اثرات فناوریهای نوین اطلاعاتی بر فرایند صنعت نشر کتاب در ایران و ارائه الگوی مفهومی فرایند نشر مدرن و پسامدرن در کشور
    اصغرنژادقلعه یی-حسین 775

    هدف: هدف اصلی در پژوهش حاضر شناسایی و ارزیابی اثرات فناوری¬های نوین اطلاعاتی بر صنعت نشر کتاب ایران و بررسی تحولات ناشی از آن از دیدگاه ناشران و کارشناسان حوزه نشر و ارائه یک الگوی مفهومی از فرایند و چرخه نشر منطبق بر تحولات در نشر مدرن و پسامدرن است.

    روش/ رویکرد پژوهش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و روش به کار رفته در آن ترکیبی یا آمیخته (کمی – کیفی) است. در بخش کمی از روش پیمایشی و در بخش کیفی از روش پدیدارشناسی استفاده به¬عمل آمد. در بخش کمی داده-های مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته¬ای با طیف لیکرت جمع¬آوری گردید که در آن نظر ناشران در پنج درجه ارزیابی گردید. جامعه ¬آماری شامل4000 هزار ناشر فعال کشور بود که از بین آنان 500 ناشر به عنوان نمونه انتخاب و برای آنها پرسشنامه ارسال شد. در نهایت تجزیه و تحلیل به¬روی380 پرسشنامه دریافتی انجام پذیرفت (با نرخ پاسخگویی 76 درصد). داده¬های گردآوری شده توسط نرم¬افزار spss تحلیل شدند. برای انجام تحلیل آماری از آزمون¬ کولموگروف – اسمیرنوف برای نرمال بودن داده¬ها و آزمون آماری t تک نمونه¬ای و آزمون رتبه¬بندی فریدمن استفاده شد. در بخش کیفی، با انتخاب نمونه که بصورت هدفمند انجام گرفت، داده¬های آن از طریق مصاحبه با 8 نفر از ناشران و متخصصان و کارشناسان حوزه نشر جمع¬آوری گردید. مصاحبه¬ها ثبت و ضبط و سپس یادداشت برداری و با روش هفت مرحله¬ای کلایزی توصیف، تفسیر و تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته¬ها و نتایج: یافته¬ها در بخش کمی پژوهش بیانگر این است که حدود 97% ناشران به اینترنت دسترسی دارند و 8/60% دارای وب سایت بوده و 2/53% فروشگاه اینترنتی دارند. همچنین، 1/32% ناشران در فیس¬بوک ، 6/31% در تلگرام و 3/30% در اینستاگرام عضویت دارند. حدود 66% ناشران، با کسب میانگین 29/3، میزان تاثیر پذیری صنعت نشر کتاب را از فناوری¬های اطلاعات مثبت ارزیابی کرده¬اند. اما در ابعاد (سطوح) تاثیر، به نظر آنان، «تاثیر فناوری اطلاعات بر فرایند کلی نشر» با میانگین 9/3 بیشترین سهم تاثیر را به خود اختصاص داده است. هر چند ناشران تاثیر فناوری¬های اطلاعاتی در بعد توزیع و فروش ضعیف ارزیابی نموده¬اند.
    با توجه به اینکه میانگین کل پرسش¬ها که بالاتر از حد متوسط (ارزش تست) بوده و در همه سطوح مورد مطالعه سطح معناداری کوچک¬تر از 05/0 بوده است، نتیجه¬گیری می¬شود که تفاوت معنادار و مثبتی بین مقدار ارزشی و میانگین جامعه وجود دارد. بدین معنی که تاثیر پدیده فناوری اطلاعات بر صنعت نشر کتاب و فرایند آن از نظر ناشران مثبت ارزیابی شده است. در رتبه¬بندی، فرایند کلی نشر در اولویت اول تاثیر پذیری قرار دارد، اما در این میان، قرار گرفتن بعد "توزیع و فروش" در رتبه پنجم، نشان می¬دهد ناشران در زمینه عرضه و فروش کتاب خود با مشکل مواجه بوده و تحولات کمتری را در آن شاهد هستند.
    در بخش کیفی پژوهش، تجربه ناشران از اهمیت و تاثیر فناوری¬های اطلاعات در زمینه حرفه¬ای آنان در نشر کتاب در 10 خوشه و 69 مفهوم اصلی که در این خوشه¬ها جای گرفتند، طبقه¬بندی شد. خوشه¬های اصلی شامل اهمیت فناوری¬های اطلاعاتی در نشر، ارتباطات نوین در نشر، تحول در فرایند نشر، بسترهای نشر مدرن و پسامدن، چالش¬ها و مشکلات نشر، تهدیدهای فراروی نشر، فرصت¬های فراروی نشر، ویژگی¬های نشر مدرن و پسامدرن، چشم انداز نشر و الگوی نشر مدرن طبقه¬بندی شدند. نتایج نشان¬دهنده تصویری روشن از تجربه ناشران و دست¬اندکاران حوزه نشر و نگاه مثبت آنان به اهمیت و تاثیر فناوری¬های اطلاعاتی در فرایند نشر است. در این زمینه مفاهیم جدیدی آشکار شده است که متاثر از تحولات و تغییرات به عمل آمده در حوزه نشر کتاب به واسطه فناوری¬های نوین اطلاعات است. تمامی مصاحبه شوندگان تاثیر مثبت فناوری اطلاعات بر شکل، ساختار و ماهیت فرایند نشر را مثبت ارزیابی کرده¬اند.
    اصالت/ ارزش: ارزش این پژوهش در آن است که با استفاده از روش آمیخته به بررسی ژرف و عمیق تاثیر فناوری¬های نوین اطلاعاتی بر صنعت نشر کتاب و فرایند آن پرداخته است. با کاربرد روش کمی (پیمایشی) و روش کیفی (پدیدار-شناسی) در پژوهش حاضر تلاش شده زوایا و ابعاد مختلف نشر کتاب که در پژوهش های قبل کمتر به آن پرداخته شده و یا به طور کل مورد توجه واقع نشده است، به صورت عمیق و کسترده مورد مطالعه قرار بگیرند.
     


  13. مدل‌سازی محیط دانش‌آفرینی در مراکز پژوهشی اسلامی و آزمون آن با توجه به ویژگی‌های شخصیتی و عملکرد پژوهشی اعضای هیئت‌علمی
    کریمی - رضا 774

     زمینه: مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی نقشی حیاتی در خلق و انتقال دانش علمی دارند.به همین منظور محققان به اهمیت مدیریت دانش در تسهیل و کاربرد خلق دانش علمی در مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی پی بردند. مراکز پژوهشی اسلامی برای ارائه تولیدات علمی نیاز به محیط پژوهشی دارند که بتوانند شرایط خلق دانش را تسهیل کند.
    هدف: طراحی و آزمون مدلی در جهت ارزیابی محیط خلق دانش مراکز پژوهشی اسلامی، بر اساس چرخه‌های خلق دانش تریپل هلیکس و آی سیستم و تاثیر ویژگی‌های شخصیتی، محیط پژوهش و توانمندی‌های پژوهشگران و اعضاء هیئت‌علمی بر عملکرد پژوهشی مراکز پژوهشی اسلامی می‌باشد.
    روش‌شناسی: پژوهش حاضر از بعد هدف، کاربردی است و ازنظر گردآوری داده‌ها، از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی و به‌طور مشخص مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. ابزار اصلی گردآوری داده‌ها، پرسشنامه بوده است. بر اساس متغیرهای موردبررسی به ترتیب 30 سوال برای محیط پژوهش، هفت سوال برای توانمندی‌های پژوهشگران و اعضاء هیئت‌علمی و پنج سوال برای ویژگی‌های شخصیتی در نظر گرفته شد. ارزیابی عملکرد واحدهای پژوهشی اسلامی بر اساس فعالیت‌های پژوهشی پژوهشگران وزن دهی شد. جامعه آماری این پژوهش، پژوهشگران و اعضاء هیئت‌علمی مراکز پژوهشی اسلامی به تعداد 2328 نفر است که طبق فرمول کرجسی مورگان تعداد 330 نفر از آن‌ها به‌عنوان نمونه انتخاب شد.
    یافته‌ها: نتایج اندازه‌گیری ارزیابی محیط پژوهش نشان داد، نه (9) بعد: زیرساخت هوش، کنشگران هوش، اطلاعات هوش، زیرساخت مداخله، کنشگران مداخله، اطلاعات مداخله، زیرساخت خلاقیت، کنشگران خلاقیت و اطلاعات خلاقیت، سازه‌های اثرگذار بر ارزیابی محیط پژوهش هستند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که تمامی سازه‌های بکار رفته در مدل برای توانمندی‌های پژوهشگران و اعضاء هیئت‌علمی و ویژگی‌های شخصیتی و عملکرد پژوهشی آنان معنادار است. درنهایت، نتایج تحقیق در بخش مدل ساختاری نشان داد محیط پژوهش، توانمندی‌های پژوهشگران و اعضاء هیئت‌علمی و ویژگی‌های شخصیتی تاثیر مثبت و معنی‌داری بر عملکرد پژوهشی پژوهشگران و اعضاء هیئت‌علمی مراکز پژوهشی اسلامی دارد.
    ارزیابی متغیرهای هوش، مشارکت و خلاقیت محیط پژوهش بر اساس زیرساخت، کنشگران و اطلاعات از دیدگاه پژوهشگران و اعضاء هیئت‌علمی نشان داد که متغیر هوش با میانگین 42/3 = µ و خلاقیت با 08/3 = µ بالاتر از سطح متوسط است و متغیر مشارکت محیط پژوهش با 93/2 = µ پایین‌تر از سطح متوسط است. متغیر توانمندی‌های پژوهشگران مراکز پژوهشی اسلامی با 66/3 = µ بالاتر از سطح متوسط است. متغیر ویژگی‌های شخصیتی پژوهشگران مراکز اسلامی در تعامل با محیط پژوهشی میانگین 196/4 = µ بالاتر از سطح متوسط است
    از بیست‌وچهار عنوان فعالیت علمی، 5030 فعالیت علمی با امتیاز 26777.5 توسط پژوهشگران و اعضاء هیئت‌علمی مراکز پژوهشی اسلامی کسب‌شده است؛ که از این میان کتاب پژوهشی، کتاب تالیفی، مقاله پژوهشی و مقاله تالیفی از بیشترین آثار پژوهشگران و اعضاء هیئت‌علمی بوده است.
    نتیجه‌گیری: تحقیق حاضر یک تحقیق در سطح مراکز پژوهشی اسلامی است با توجه به نتایج این مطالعه، که حاصل آن پرسشنامه 42 سوالی است که با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد تائید قرارگرفته است. می‌توان شکاف بین وضعیت موجود محیط‌های پژوهشی و وضعیت مطلوب در چارچوب مدل تریپل هلیکس و آی سیستم را سنجش و تحلیل نمود و از یافته‌های آن برای ارتقاء عملکرد پژوهشی مراکز پژوهشی اسلامی استفاده کرد.علاوه بر این مسئولان و دست اندرکاران می‌توانند با استفاده از نتایج ارزیابی خلق دانش در محیط مراکز پژوهشی اسلامی سعی در برطرف کردن نقاط ضعف و بهبود نقاط قوت بپردازند.


  14. طراحی و آزمون الگویی ازپیشایندهای موثر بر توسعه کارآفرینی در کارکنان نهاد کتابخانه‌های عمومی استان خوزستان
    مژگان قاسمی 774

    هدف: پژوهش حاضر به‌منظور طراحی و آزمون الگویی از پیشایندهای موثر بر توسعه کارآفرینی در بین کارکنان نهاد کتابخانه‌های عمومی استان خوزستان انجام‌شده اسـت.
    روش: طرح پژوهش حاضر، طرح همبستگی از طرق الگو یابی معادلات ساختاری (SEM) است که یک روش همبستگی چند متغیری است جهت انجام پژوهش حاضر نمونه‌ی به حجم 410 نفر از کارکنان که به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای ساده انتخاب‌شده بودند، مورد آزمون قرار گرفتند. جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار ایموس و اس. پی. اس. اس. استفاده گردید. ابزار گردآوری داده‌ها، شامل پرسشنامه‌های جو خلاقانه سازمانی، حمایت سازمانی ادراک‌شده، پرسشنامه توانمندسازی روان‌شناختی، پرسشنامه خلاقیت سازمانی پرسشنامه رفتار کارآفرینانه در سازمان است. آزمون‌های مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم الگوی پیشنهادی پژوهش به ترتیب با استفاده از روش‌های تحلیل مسیر و بوت استراپ انجام شد. همچنین از آزمون مجذور کای جهت آزمون روابط متغیرهای پژوهش استفاده شد.
    یافته‌ها: نتایج حاکی از معنی‌داری کلیه مسیرهای مستقیم حمایت سازمانی ادراک‌شده و جو خلاقانه سازمانی بـه توسعه کارآفرینی بود با حذف مسیرهای غیر معنی‌دار، الگو اصـلاح شـد. شاخص‌های برازنـدگی الگویانی معادلات ساختاری، برازش مناسب الگوی اصلاح‌شده را نشان دادند. همچنین، نتـایج روابـط غیرمستقیم، معنی‌داری این روابط را تایید نمودند.
    نتیجه‌گیری: در این پژوهش در جهت توسعه زیرساخت‌های مرتبط با کارآفرینی سازمانی، مدل کارآفرینی سازمانی نهاد کتابخانه‌های عمومی طراحی و آزمون شد که می‌تواند سیاست‌گذاران و مدیران نهاد را در بازسازی و اصلاح ساختاری و مدیریتی موردنیاز برای توسعه و تقویت زمینه‌ها و بسترهای کارآفرینی سازمانی در لایه‌های مختلف نهاد یاری رساند.
     


  15. ساخت و اعتباریابی مقیاسی برای ارزشیابی کیفیت داده‏های نظام‏های رایانه‏ای-کتابخانه‏ای براساس دیدگاه متخصصان و کاربران نهایی این نظام‏ها
    شهبازی دستجرده - مهری 774

    هدف: در دنیای امروز، اطلاعات نقش مهمی در پیشبرد اهداف علمی، فرهنگی، سیاسی و نظامی یک کشور دارد. سرعت سرسام‏آور پیشرفت‏های علمی و تولید و توزیع روزانه انبوه اطلاعات، موجب شده است که دست اندرکاران اطلاعات در خصوص چگونگی بازیابی، انتخاب، ارزشیابی و بهبود کیفیت اطلاعات و داده‏ها دل‏نگران باشند. بر این اساس، پژوهش حاضر به بررسی ابعاد کاربردی کیفیت داده‏ها در نظام‏های اطلاعاتی، مخصوصا نظام‏های رایانه‏ای کتابخانه‏ای، با استفاده از تجربیات ذکر شده در متون پیشین پرداخت. هدف اصلی این پژوهش ایجاد مقیاس معتبری جهت سنجش و ارزشیابی کیفیت داده‏ها در نظام‏های رایانه‏ای کتابخانه‏ها با توجه به دیدگاه‏های کاربران این نظام‏ها بود.
    روش‏شناسی: پژوهش در سه مرحله انجام شد. در مرحله اول، مطالعات گذشته با استفاده از روشی نظام‏مند مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی 77 بُعد از ابعاد مربوط به کیفیت داده‏ها مشخص شد. برخی از پژوهشگران، در مطالعات گذشته، تعاریفی از این ابعاد ارائه کرده‏ بودند که با توجه به این تعاریف، گویه‏هایی مربوط به هر بُعد ساخته شد. این گویه‏ها، پرسش‏های پرسشنامه که ابزار اصلی پژوهش بودند را تشکیل داد. پرسشنامه در این مرحله به‏صورت یک مقیاس لیکرت در اختیار جامعه پژوهش مرحله اول که تعدادی از متخصصان علوم اطلاعات بودند، قرار گرفت. در مرحله دوم پژوهش، پرسشنامه تعدیل یافته مرحله اول، در اختیار جامعه آماری مرحله دوم یعنی کاربران نهایی نظام‏های رایانه‏ای کتابخانه‏ای قرار گرفت. در این مرحله، مولفه‏ها و عوامل یک مقیاس معتبر که از طریق آن بتوان کیفیت داده‏ها را در یک نظام رایانه‏ای کتابخانه‏ای با توجه به دیدگاه کاربر‏ان‏ نهایی ارزشیابی کرد، با استفاده از روش تحلیل عاملی، معلوم شد و مقیاس ساخته شد. در مرحله سوم، اعتبار مقیاس ساخته شده در مرحله دوم، مورد آزمایش و تایید قرار گرفت. این مقیاس جهت ارزشیابی کیفیت داده‏های نظام‏های رایانه‏ای کتابخانه‏ای پارس‏آذرخش، نوسا و پیام مشرق در سه دانشگاه شهیدچمران اهواز، صنعتی اصفهان و دانشگاه آزاد اهواز، در بین جامعه آماری مرحله سوم یعنی تعدای از کاربران این نظام‏ها در هر سه دانشگاه به آزمون گذاشته شد.
    یافته‏ها: این بررسی نشان داد که تقریباً دو سوم پژوهشگرانی که از سال 2000 تا زمان اجرای پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند، در بخش مطالعات خارجی، در زمینه ارزشیابی کیفیت داده‏ها، بر روی نظام‏های اطلاعاتی کار کرده‏اند. به‏علاوه نتایج حاصل از بررسی پیشینه، نشان داد که بیشترین تعداد ابعاد کیفیت داده یا اطلاعات در نظام‏های اطلاعاتی (77 بُعد) در مطالعات خارج از کشور مورد توجه قرار گرفته است و بیشترین مطالعات در خارج و داخل کشور بر روی بُعد "کامل بودن" است. یافته‏ها در این مرحله نشان داد که ابعاد "یکدستی در نمایش"، "مستند بودن"، "یکدستی ساختاری"، "همخوانی" و "انطباق"، از نظر پاسخگویان متخصص، جهت ارزشیابی کیفیت داده‏ها در یک نظام رایانه‏ای کتابخانه‏ای مهمتر از سایر ابعاد می‏باشند. در مرحله دوم، ابعاد قابلیت فهم، قابلیت ردیابی، قابلیت دسترسی، تازگی و جدید بودن به عنوان، مهمترین ابعاد و مولفه‏ها جهت ارزشیابی کیفیت داده‏ها در نظام‏های رایانه‏ای کتابخانه‏ای از نظر کاربران نهایی مشخص گردید و مولفه‏ها و عوامل یک مقیاس معتبر که از طریق آن بتوان کیفیت داده‏ها را در یک نظام اطلاعاتی رایانه‏ای کتابخانه‏ای با توجه به دیدگاه کاربر‏ان‏ نهایی ارزشیابی کرد، با استفاده از روش تحلیل عاملی، معلوم شد. با استفاده از نتایج این مرحله مقیاسی جهت ارزشیابی کیفیت داده‏ها در یک نظام رایانه‏ای کتابخانه‏ای از نظر کاربران نهایی با 4 عامل و 62 گویه به وجود آمد. 4 عامل مذکور در این مقیاس با استفاده از ویژگی‏های مربوط به هر دسته از گویه‏ها به نام "کیفیت داده از نظر محتوا" شامل 17 گویه، "کیفیت داده از نظر سازماندهی" شامل 6 گویه، "کیفیت داده از نظر شکل ارائه" شامل 12 گویه و "کیفیت داده از نظر استفاده" شامل27 گویه نامگذاری شدند. مقایسه داده‏ها در سه نظام رایانه‏ای کتابخانه‏ای مورد بررسی در مرحله سوم، نشان داد که بیشترین تفاوت میانگین در بین پاسخگویان، در دانشگاه صنعتی اصفهان، و مربوط به عامل چهارم مقیاس یعنی "کیفیت داده‏ها ازنظر استفاده" بوده است.
    نتیجه‏گیری: پژوهش حاضر منجر به ساخت یک مقیاس جهت ارزشیابی کیفیت داده‏های نظام‏های رایانه‏ای کتابخانه‏ای شد. اهمیت اصلی مقیاس حاضر درکمک به مدیران این نوع نظام‏ها جهت یافتن مشکلات موجود و زمینه‏سازی برای در نظام‏های رایانه‏ای کتابخانه‏ای است و کتابخانه‏ها با استفاده از این مقیاس می‏توانند کیفیت داده‏های مربوط به منابع خود را از نظر کاربران مورد ارزشیابی قرار دهند. به‏علاوه در این پژوهش فهرست کاملی از کلیه ابعاد کیفیت داده‏ها که از سال 2000 تاکنون مورد توجه قرار گرفته است نیز جهت بهره‏برداری در پژوهش‏های آتی مشخص شد. تعیین مهمترین ابعاد ومولفه‏های کیفیت داده‏ها، جهت ارزشیابی نظام رایانه‏ای کتابخانه‏ای از نظر متخصصان و کاربران‏نهایی نیز از دیگر دستآوردهای این پژوهش محسوب می‏شود.
     


  16. آزمون مدل انگیزشی مصرف‌کنندگان خدمات پیوسته‌ی تحویل مدرک بر اساس نظریه انگیزشی وروم: نمونه موردی دانشگاه شهید چمران اهواز
    سپیده قلم باز 774

    هدف اصلی مطالعات انگیزشی، تشریح و تبیین چرایی رفتارهاست. پژوهش حاضر که با هدف تبیین چرایی رفتارهای مصرف‌کنندگان اطلاعات در تعامل با صفحه‌ی خدمات مدرک دانشگاه شهید چمران اهواز انجام پذیرفته است در زمره‌ی پژوهش‌های انگیزشی به‌شمار می‌رود. بر این اساس، رویکرد تحلیل این مطالعه با توجه به هدف پژوهش، رویکرد پیمایشی- تبیینی می‌باشد. جامعه آماری این مطالعه را تمامی اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی تشکیل می‌دهد که در نیمسال اول و دوم سال تحصیلی94- 1393 از طریق صفحه‌ی خدمات تحویل مدرک دانشگاه شهید چمران اهواز به سفارش مقالات آی.اس.آی اقدام نموده‌اند. حجم نمونه تعداد 260 نفر برآورد گردید. به‌منظور تحلیل داده‌ها از رویکرد تحلیل معادله ساختاری استفاده شد. برای سنجش روایی ابزار پژوهش از روش تحلیل عاملی و به‌منظور سنجش پایایی ابزار پژوهش از روش آلفای کرنباخ درونی و روش قابلیت اعتماد ترکیبی استفاده گردید و ضریب آلفای کرنباخ (90%) به دست آمد. سه مسیر انگیزشی جذابیت (‌ارزش نتایج)، وسیله‌ای بودن و انتظار از طریق تحلیل مدل‌های کوچک شده به روش استقرایی مورد بررسی قرار گرفت. تفسیر این سه مسیر در مدل این مطالعه در واقع آزمون نظریه انگیزشی وروم است که چارچوب نظری مدل مفهومی انگیزش مصرف‌کنندگان اطلاعات خدمات تحویل مدرک دانشگاه شهید چمران اهواز را تشکیل داده است. نتایج این پژوهش نشان داد که مسیر وسیله‌ای بودن، بیشترین نقش را در ایجاد رفتارهای برانگیختگی مصرف‌کنندگان اطلاعات، جهت اقدام به انتخاب و استفاده از صفحه‌ی خدمات تحویل مدرک دانشگاه شهید چمران اهواز ایفا می‌نماید. نتایج تحلیل مدل نشان داد که نتایج سطح اول منجر به دستیابی مصرف¬کنندگان اطلاعات به نتایج سطح دوم می¬گردد. مصرف‌کنندگان اطلاعات از طریق باورهای خودکارآمدی‌شان (‌باور عملکرد) جهت دستیابی به مدارک اطلاعاتی مورد نیازشان به اجرای خدمات تحویل مدرک دانشگاه شهید چمران اهواز مبادرت می‌نمایند و بر این باور هستند که باورهای خودکارآمدی آنان سبب دستیابی به موفقیت احتمالی آنان (انتظار سطح 2) می‌گردد.


  17. شناسایی عوامل تاثیرگذار بر پذیرش پایگاه های اطلاعاتی مبتنی بر وب توسط کاربران دانشگاهی: بسط و توسعه مدل پذیرش فناوری (TAM)
    بی بی فاطمه مکی زاده تفتی 770
  18. بررسی ساختار، کمیت و کیفیت پیوندهای وبی موجود در میان مدارک پزشکی و پیشنهاد طرحی برای بهینه‌سازی آن‌ها در راستای تحقق ایده مغز جهانی
    علی حمیدی 769
  19. امکان سنجی به کارگیری الگوی ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی ایفلا در پیشینه‌های کتابشناختی فارسی
    محسن حاجی زین العابدینی 768
  20. ارائه الگویی برای ویژگی‌های نمایشی و رابط کاربری در اپک‌های وب بنیاد کتابخانه‌ای براساس ملاک‌های موجود جهانی ونظرات صاحب‌نظران به منظور بررسی تطبیقی اپک‌های وب بنیاد موجود کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی ایران
    رسول زوارقی 762

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. شناسایی ویژگی های خودکارسازی نرم افزارهای کتابخانه ای و مقایسه این ویژگی ها در نرم افزار کد منبع باز و بسته
    محمد استادچینی گر 779
  2. بررسی تاثیرشرایط ارگونومیکی کتابخانه ها و رضایت شغلی کتابداران کتابخانه های دانشگاه دولتی(شهیدچمران، جندی شاپور) اهواز بر فرسودگی شغلی این کتابداران
    زینب بیوض زاده 777
  3. بررسی و رتبه بندی موانع اشتراک دانش در سازمان آب و برق استان خوزستان
    زهرا براتی گندمکار 777
  4. بررسی وضعیت مدیریت اطلاعات‌ شخصی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بر اساس مدل جونز با تاکید بر اطلاعات الکترونیکی
    آزاده نامداری 777
  5. ارزیابی وضعیت آمادگی کتابخانه های عمومی شهر اهواز برای پیاده سازی مدیریت ارتباط با مشتری براساس مدل هم ترازی سه بعدی اوکر و مدامبی
    فاطمه شریف پور 777
  6. بررسی رابطه فرهنگ سازمانی با اشتراک دانش در بین دبیران و مدیران مدارس دوره دوم متوسطه شهر اهواز براساس مدل دنیسون به منظور ارزیابی وضعیت زمینه اشتراک دانش در این مدارس
    مژگان گلیوندلطفی 775

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه فرهنگ سازمانی با اشتراک دانش در بین دبیران و مدیران مدارس دوره دوم متوسطه شهر اهواز براساس مدل دنیسون است. این پژوهش از نوع توصیفی ـ همبستگی که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه‌ی آماری پژوهش را کلیه‌ی دبیران و مدیران مدارس دوره دوم متوسطه شهر اهواز تشکیل دادند که از بین آن¬ها براساس جدول کرجسی مورگان 250 نفر به روش تصادفی طبقه¬ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده¬ها پرسشنامه¬ی فرهنگ سازمانی دنیسون (2000) و اشتراک دانش راجا و چنامانی(2012) است که روایی صوری آن به تایید رسید و پایایی کل آن نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 90/0 و 83/0 سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهش به کمک آمار توصیفی مانند میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد فراوانی، و نیز آمار استنباطی مانند همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام انجام شد. یافته¬های حاصل از تفسیر نتایج بدست آمده نشان می¬دهد میانگین فرهنگ سازمانی و اشتراک دانش در مدارس دوره دوم متوسطه شهر اهواز پایین¬تر از حد مورد انتظار است. همچنین، نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده‌ها نشان داد که بین هریک از ابعاد چهارگانه فرهنگ سازمانی (درگیرشدن درکار، سازگاری، انطباق¬پذیری، ماموریت) و اشتراک دانش با اطمینان 99% رابطه مثبت و معنی¬داری وجود دارد. علاوه بر این، نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که از میان ابعاد مختلف فرهنگ سازمانی بعد «درگیرشدن در کار» در درجه اول و «بعد سازگاری» در درجه دوم می¬توانند به عنوان پیش¬بین و اثرگذار بر اشتراک دانش تلقی شوند.


  7. نیازسنجی و اولویت بندی موضوعات کارگاه های آموزشی مورد نیاز اعضای کتابخانه های عمومی شهر اهواز به منظور جذب و توانمندسازی مخاطبین این کتابخانه ها
    فریده بگدلی 774

     در عصر حاضر، همه¬ی جنبه¬های زندگی انسان به علت پیشرفت زیاد علم و فناوری با سرعت زیاد در حال دگرگونی است. کتابخانه¬ی عمومی به عنوان نهادی که در تمام طول عمر افراد جامعه با آنها همراه است، می¬تواند نقش دانشگاه مادام¬العمر افراد جامعه را بازی کند. اما متاسفانه در سال¬های اخیر با مشکل در جذب افراد جامعه روبه¬رو شده است. لذا هدف پژوهش حاضر نیازسنجی و اولویت¬بندی کارگاه¬های آموزشی مورد نیاز اعضای کتابخانه¬های عمومی شهر اهواز به عنوان یکی از راه¬حل¬های احتمالی در جذب افراد جامعه به کتابخانه¬های عمومی است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی وبه روش پیمایشی انجام شده است. جامعه¬ی پژوهش، اعضای کتابخانه¬های عمومی شهر اهواز به تعداد 15643 نفر است که تعداد 370 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه¬ای محقق¬ساخته است. تجزیه و تحلیل داده¬های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی مانند فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی مانند آزمون فریدمن جهت رتبه¬بندی کارگاه¬های آموزشی مطرح شده در پژوهش حاضر در دو بعد اولویت نیاز برای برگزاری کارگاه¬ها و تاثیر بر انگیزه¬ی اعضا برای شرکت در این کارگاه¬های آموزشی و از آزمون تحلیل واریانس برای مقایسه وضعیت متغیر برگزاری کارگاه¬های آموزشی در دو بعد بیان شده بر حسب متغیرهای جمعیت شناختی موجود در پرسشنامه استفاده شده است. بر اساس اطلاعات بدست از آزمون فریدمن جهت رتبه بندی کارگاه¬های آموزشی، حوزه مهارت¬های زندگی رتبه اول، حوزه فناوری در رتبه دوم و حوزه فرهنگی و سرگرمی در رتبه سوم قرار گرفتند. در حوزه مهارت های زندگی، کارگاه آموزشی چگونگی از بین بردن نگرانی و ایجاد یک ذهن آرام ، در حوزه فناوری کارگاه مبانی اینترنت، مرورگرها و جست و جو و در حوزه فرهنگی و سرگرمی کارگاه آموزشی زبان انگلسی رتبه ی نخست را بدست آوردند. از آنجا که فراوانی پاسخ خیلی زیاد برای کارگاه های آموزشی که رتبه اول تا سوم را در هر حوزه بدست آوردند بالای 50 درصد بوده است، می توان احتمال داد که در صورت برگزاری این کارگاه ها بر میزان مراجعه اعضا به کتابخانه های عمومی شهر اهواز تاثیر مثبت زیادی داشته باشد.


  8. بررسی میزان برخورداری اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز از مهارت‌های مدیریت دانش شخصی بر اساس مدل PKM2.0 چئونگ و تسوئی
    ژیلا پابخش 774

     هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان برخورداری اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز از مهارت‌های مدیریت دانش شخصی بر اساس مدل چئونگ و تسوئی به منظور ارائه‌ی راهکارهایی برای بهبود عملکرد فردی و سازمانی مدیریت دانش است. روش پژوهش پیمایشی از نوع توصیفی ـ تحلیلی است. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌ محقق‌ساخته گردآوری شد. جامعه‌ی آماری پژوهش را کلیه‌ی اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز تشکیل دادند که بر اساس آمار موجود بالغ بر 563 نفر بودند. انتخاب جامعه‌ی نمونه با روش تصادفی طبقه‌ای صورت گرفت و تعداد آن برابر با 225 نفر تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی مانند میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد فراوانی و آمار استنباطی مانند آزمون t مستقل، تحلیل واریانس یک راهه و همبستگی انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده‌ها نشان داد که اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز از لحاظ برخورداری از مهارت‌های مدیریت دانش شخصی با میانگین 93/3 از نمره‌ی 5 در سطح نسبتاً مطلوب قرار دارند. به این معنا که در «خلق خرد شخصی» و «انتقال دانش بین شخصی» در سطح مطلوب و در «درونی‌سازی دانش شخصی» و «مدیریت اطلاعات شخصی» در سطح نسبتاً مطلوب قرار دارند. یافته‌های حاصل از میزان برخورداری اعضای هیات علمی از مهارت‌های مدیریت دانش شخصی به ترتیب بیش‌ترین میانگین عبارتند از: مهارت‌های ارتباطی و ارائه‌ی اطلاعات، ارزیابی اطلاعات، حل مساله، استفاده از اطلاعات، تشریک مساعی پیرامون اطلاعات، خلاقیت، بازیابی اطلاعات، یادگیری مداوم، چالاکی فکری، تجزیه و تحلیل اطلاعات، سازماندهی اطلاعات و حفاظت از اطلاعات. همچنین، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که رابطه‌ی معناداری بین ویژگی‌های جمعیت‌شناختی همچون جنسیت، سن، مدرک تحصیلی، سابقه‌ی خدمت، رتبه‌ی دانشگاهی و دانشکده‌ی محل اشتغال اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز با مدیریت دانش شخصی وجود ندارد.


  9. بررسی میزان تطابق سامانه¬ی مدیریت اطلاعات پژوهشی دانشگاه شهید چمران اهواز به عنوان مخزن دانش پژوهشی این دانشگاه با ویژگی-ها و معیارهای یک مخزن مطلوب دانش
    فاطمه بناری 774

    یکی از مهم¬ترین وظایف دانشگاه¬ها انجام پژوهش و تولید دانش است. برای افزایش بهره¬وری و بالندگی دانشگاه، دانش تولید شده نیز نیازمند تجمیع، سازماندهی و مدیریت است. مخازن دانش سازمانی در راستای مدیریت دانش، وسایل مناسبی برای سازماندهی دانش و دروازه¬ی اصلی برای نمایاندن سرمایه¬های فکری دانشگاه و دسترس¬پذیر ساختن آن هستند. در این رابطه، دانشگاه شهید چمران اهواز به پیشنهاد معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه در سال 1386 اقدام به راه¬اندازی سامانه¬¬ی مدیریت اطلاعات پژوهشی نمود. این سامانه به عنوان بخش مهمی از مخزن دانش سازمانی دانشگاه شهید چمران اهواز تلقی می¬گردد. مطالعات اولیه و اظهار کاربران نشان می¬دهد که در عمل این سامانه بعضا دارای مشکلاتی است. این در حالی است که برای پیاده¬سازی مدیریت دانش می¬بایست از مطلوب بودن این سامانه و سایر مخازن دانش در دانشگاه اطمینان حاصل شود. بنابراین، هدف عمده این پژوهش بررسی میزان تطابق سامانه مدیریت اطلاعات پژوهشی دانشگاه شهید چمران اهواز به عنوان مخزن دانش پژوهشی این دانشگاه با ویژگی¬ها و معیارهای یک مخزن مطلوب دانش است.
    این پژوهش از نوع توصیفی_کاربردی است که با روش پیمایشی و به شکل مطالعه موردی انجام پذیرفت. برای این که بتوان از دیدی جامع و همه جانبه¬نگر در رابطه با موضوع مورد پژوهش، اطلاعاتی به دست آورد، در گردآوری اطلاعات وضعیت موجود از چند دیدگاه بررسی شد که عبارتند از: سازمان، سامانه و کاربران. در هر مورد شیوه و ابزار گردآوری مناسب به کار رفت؛ به طوری که نظر مسئولان درباره¬ی سازمان و سامانه از طریق مصاحبه و نظر کاربران (واگذار کنندگان اطلاعات) از طریق پرسشنامه گردآوری شد.
    در فرایند تحقیق، معیار¬های یک مخزن مطلوب دانش پژوهشی به 15 گروه دسته¬بندی شدند. اطلاعات بدست آمده نشان داد که در مورد خط مشی¬ها، مستندات و استفاده از سامانه، لازم است به بازنگری و تغییر در مخزن دانش پژوهشی دانشگاه پرداخته شود. از نظر کارشناسان و مدیریت سامانه، "سامانه¬ی مدیریت اطلاعات پژوهشی" در وضعیت مطلوب و در رابطه با چشم اندازها، سیاست¬ها و ویژگی¬های فنی وضعیت نسبتا مناسبی دارد. از سوی دیگر، یافته¬ها نشان داد که هم از نظر کاربران و جامعه¬ی پژوهش حاضر، و هم در مقایسه با معیارهای یک مخزن مطلوب دانش پژوهشی، ویژگی¬های مخزن دانش پژوهشی دانشگاه شهید چمران اهواز در حد چندان مطلوبی قرار ندارند. برگزاری کارگاه¬های آشنایی با سامانه و استفاده از متخصصان علم اطلاعات و دانش¬شناسی، که به امور مدیریت اطلاعات و نیز رتبه¬بندی سازمان¬ها آشنا هستند، از توصیه¬های عمده این پژوهش جهت بازنگری در سامانه است. از مهم¬ترین دستاوردهای این پژوهش معرفی ویژگی¬های یک مخزن مطلوب دانش پژوهشی است که می¬تواند در بهینه¬سازی و تحقق اهداف سامانه¬ی مدیریت اطلاعات پژوهشی دانشگاه شهید چمران اهواز و سایر دانشگاه¬ها کاربرد داشته باشد.
     


  10. بررسی وضعیت مدیریت دانش شخصی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بر اساس مدل نیومن و کانرد
    نسیم ابراهیمی 773

    هدف: هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت مدیریت دانش شخصی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی
    جندی¬شاپور اهواز در محدوده¬ی فعالیت¬های آموزشی و پژوهشی آنان بوده است. در پی رسیدن به این هدف، اهداف ویژه¬ای دنبال شدند که عبارت بودند از: تعیین چگونگی «خلق دانش»، «حفظ و نگهداری دانش»، «انتقال دانش»، و «کاربرد دانش». همچنین، ارتباط ویژگی¬های جمعیت¬شناختی با مدیریت دانش شخصی و تفاوت بین گروه¬های مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
    روش¬شناسی: روش پژوهش حاضر پیمایشی از نوع توصیفی- تحلیلی است. گردآوری داده¬ها با استفاده از ابزار پرسشنامه، بر مبنای پرسشنامه¬ی سیرجانی قرآنی (1389) انجام شد. جامعه¬ی آماری پژوهش را کلیه¬ی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی¬شاپور اهواز تشکیل دادند که بر اساس آمار موجود بالغ بر 580 نفر بودند. انتخاب جامعه¬ی نمونه با روش تصادفی طبقه¬ای صورت گرفت و تعداد آن برابر با 234 نفر تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده¬ها از تکنیک¬های آمار توصیفی و آمار استنباطی نظیر آزمون¬های t مستقل، همبستگی، تحلیل واریانس و آزمون پیگیری ال. اس. دی. استفاده شد.
    نتایج: نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده¬ها نشان داد که وضعیت کلی مدیریت دانش شخصی در بین اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی¬شاپور اهواز با میانگین 37/3 در سطح نسبتاً متوسطی قرار دارد. به این معنا که «خلق دانش شخصی» و «حفظ و نگهداری دانش شخصی» در حد نسبتاً مطلوبی است. «کاربرد دانش شخصی» نیز در سطح مطلوبی انجام
    می¬پذیرد اما «انتقال دانش» در سطح نسبتاً نامطلوبی صورت می¬گیرد که نشان¬دهنده¬ی ضعف¬ها و مشکلاتی است که در پژوهش حاضر مطرح شده¬اند و پیشنهاداتی نیز در جهت بهبود آن ارائه شده است. همچنین پژوهش حاضر نشان داد که بین سابقه¬ی کار، و دانشکده¬ی محل اشتغال اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی¬شاپور اهواز با مدیریت دانش شخصی آنان رابطه¬ی معناداری وجود دارد، اما بین مدرک تحصیلی و جنسیت آنان با مدیریت دانش شخصی رابطه¬ای وجود ندارد.
     


  11. بررسی وضعیت اشتراک دانش و عوامل موثر بر آن در میان دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال تحصیلی 94-93 به منظور ارائه راهکارهایی برای پیاده سازی سازکارهای عملی اشتراک دانش در این دانشگاه
    سمیرا سلیمان پورقرابقلو 773
    هدف: هدف اصلی این پژوهش تعیین وضعیت به اشتراک¬گذاری دانش و عوامل موثر بر این فرایند در میان دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز بوده است. در راستای رسیدن به این هدف، اهداف ویژه¬ای که دنبال شد عبارت بودند از: تعیین وضعیت اشتراک دانش از لحاظ زیرساخت¬های اشتراک دانش نظیر ساختار فرهنگی، عوامل انسانی، فناوری¬های اطلاعاتی و ارتباطی، راهبردهای مدیریتی، عوامل ساختاری - اداری و تمایل به اشتراک دانش. همچنین، ویژگی¬های جمعیت¬شناختی موثر بر اشتراک دانش در میان دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز مورد بررسی قرار گرفت. روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی است که به روش پیمایشی انجام شد. گردآوری داده¬های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه¬ای صورت گرفته است که بر مبنای پرسشنامه¬ی پورسراجیان، اولیاء و سلطانی علی آبادی (1392) و نیز رضایی (1392) تدوین شده بود. جامعه¬ی آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل در سال 94-93 دانشگاه شهید چمران اهواز در مقاطع تحصیلی تکمیلی در رشته¬های مختلف تشکیل می¬دهد که بر اساس آمار موجود بالغ بر 5086 نفر بودند. انتخاب جامعه نمونه با روش تصادفی طبقه¬ای صورت گرفت و تعداد آن با استفاده از جــدول کرجسی – مورگان برابر با 358 نفر تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات جمعیت شناختی پرسشنامه و همچنین برای پی بردن به وضعیت زیرساخت¬های اشتراک دانش از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی (سوالات 1 – 6 پژوهش) از تکنیک¬های آمار توصیفی و برای تحلیل نظرات پاسخگویان در رابطه با زیرساخت¬های اشتراک دانش بر اساس ویژگی¬های جمعیت¬شناختی آنان (سوال 7) از تکنیک¬¬های آمار استنباطی نظیر آزمون t مستقل، آزمون تحلیل واریانس، آزمون پیگیری ال اس دی و آزمون تی تک نمونه¬ای استفاده شده است. نتایج: در مجموع، مشخص شد که بر اساس نظرات دانشجویان تحصیلات تکمیلی، در دانشگاه شهید چمران اهواز از مجموع زیرساخت¬های اشتراک دانش،تمایل دانشجویان این دانشگاه به اشتراک دانش و با قدری اغماض، زیرساخت فرهنگی از وضعیت بالای متوسط برخوردار هستند و به نظر می¬آید این زیرساخت¬ها برای اشتراک دانش به طور نسبی فراهم است؛ ولی زیرساخت¬های دیگر نظیر «عوامل انسانی»، «فناوری¬های اطلاعاتی و ارتباطی»، «راهبردهای مدیریتی» و «عوامل ساختاری – اداری» وضعیتی کم¬تر از متوسط دارند و این زیرساخت¬ها برای اشتراک دانش از ضعف نسبی برخور دارند. بدیهی است آن ابعادی که وضعیت نسبتاً خوبی دارند باید تقویت شوند و آن ابعادی که دچار ضعف هستند می¬بایست بهبود یابند.
  12. بررسی و تحلیل رابطه ی کیفیت زندگی کاری با رضایت شغلی کتابداران دانشگاه های شهر ایلام بر اساس مدل والتون
    فرجی-فاطمه 772


    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه¬ی کیفیت زندگی کاری با رضایت شغلی کتابداران دانشگاه¬های ایلام صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است. جامعه‌ی آماری پژوهش را کلیه کتابداران شاغل در کتابخانه‌های دانشگاهی شهر ایلام تشکیل می‌دهند که 62 نفر می‌باشند. با توجه به محدود بودن جامعه‌ی پژوهش، نمونه‌گیری انجام نشد و کل جامعه‌ی آماری به‌صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفت. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه ای بود که روایی آن از طریق روایی صوری (تایید توسط استادان گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز)، روایی همگرا (تایید به وسیله بررسی شاخص متوسط واریانس استخراج شده (AVE) و روایی افتراقی (تایید به وسیله بررسی بارهای عرضی) تایید و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ (91/0) و پایایی مرکب (84/0) بررسی و تایید گردید. معیار دیگر ارزیابی پایایی، بارهای عاملی بودند که همگی دارای وزن بیشتر از 40/0 بودند و پایایی ابزار پژوهش را نشان دادند. در این پژوهش، برای توصیف اطلاعات جمعیت‌شناختی و توصیف وضعیت مطالعه از آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی و میانگین) به کمک نسخه 21 نرم افزار SPSS و در بخش آمار تحلیلی از روش حداقل مربعات جزئی به کمک نرم افزار اسمارت پی. ال .اس برای بررسی فرضیه¬
    های پژوهش استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که کیفیت زندگی کاری دارای ارتباطی مثبت و معنادار با رضایت شغلی کتابداران است. همچنین رابطه بین مولفه¬های کیفیت زندگی کاری بر اساس مدل والتون با رضایت شغلی بررسی گردید که نتایج نشان داد عوامل پرداخت منصفانه و کافی، محیط کار ایمن و بهداشتی، تامین فرصت رشد و امنیت مداوم، وابستگی اجتماعی زندگی کاری و توسعه قابلیت های انسانی دارای رابطه¬ای مثبت و معنادار با رضایت شغلی کتابداران دانشگاه¬های ایلام هستند اما هیچ رابطه¬ای بین شغل و فضای کلی زندگی کتابداران، مولفه¬های یکپارچگی و انسجام اجتماعی در سازمان کار و قانون گرایی در سازمان با رضایت شغلی یافت نشد.


  13. ارزیابی کیفیت وب‌سایت‌های دولت الکترونیک ایران بر مبنای مدل مینروا ( Minerva )
    اعظم عالی پور 772

    <p>&nbsp;دولت الکترونیک در عصر فناوری اطلاعات پدیده&zwnj;ای است که مورد توجه تمامی کشورهای جهان قرار گرفته است. اهمیت دولت الکترونیک تا به آن&zwnj;جاست که یکی از معیارهای پیشرفته&zwnj;بودن و قدرتمندی دولت&zwnj;ها به حساب می&zwnj;آید. وب&zwnj;سایت&zwnj;های پورتال خدمات دولت الکترونیک ارائه&zwnj;دهنده&zwnj;ی اصلی خدمات دولت الکترونیک در ایران محسوب می&zwnj;شوند. کیفیت یا عدم کیفیت این وب&zwnj;سایت&zwnj;ها نقش تعیین&zwnj;کننده&zwnj;ای در پیاده&zwnj;سازی موفقیت&zwnj;آمیز دولت الکترونیک دارد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی کیفیت این وب&zwnj;سایت&zwnj;ها از نقطه&zwnj;نظر معیارهای مدل مینروا است. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی- توصیفی و ابزار گردآوری اطلاعات سیاهه&zwnj;ی وارسی، مشتمل بر 10 معیار (109گویه) شفافیت، کارآمدی، نگهداری فنی، دسترس&zwnj;پذیری، کاربر-محوری، پاسخگویی، چندزبانگی، میانکنش&zwnj;پذیری، مدیریت&zwnj;حقوقی و حفاظت است. نتایج پژوهش حاضر نشان می&zwnj;دهد که کیفیت تمامی معیارهای مورد بررسی به جز معیار مدیریت حقوقی در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. ناآشنایی کاربران با پورتال دولت الکترونیک ایران و اطلاع&zwnj;رسانی ضعیف در زمینه&zwnj;ی معرفی دولت الکترونیک و رسانه&zwnj;های آن، نبود سیاست و قوانین مدون و شفاف از سوی مسئولان دولت الکترونیک ایران در الحاق وب&zwnj;سایت&zwnj;های مناسب به پورتال دولت الکترونیک ایران، نبود خط&zwnj;مشی و یا ناهماهنگی بین خط&zwnj;مشی&zwnj;های موجود در وب&zwnj;سایت&zwnj;ها، ناهماهنگی بین وب&zwnj;سایت&zwnj;های دولتی و شخصی موجود در پورتال دولت الکترونیک ایران، و نبود افراد متخصص و تعلیم دیده در بیشتر وب&zwnj;سایت&zwnj;ها (به خصوص وب&zwnj;سایت&zwnj;های غیردولتی) از جمله مواردی هستند که نقش اصلی را در این وضعیت نامطلوب ایفا می&zwnj;کنند.</p>


  14. شناسایی و بررسی عوامل مو ثر بر افزایش ربط در نظامهای بازیابی برخی از نرم‌افزارهای کتابخانه‌ای فارسی با تاکید بر رویکرد منطق فازی
    فاطمه خدائی 772

    هدف اصلی هر نظام بازیابی اطلاعات، بازیابی اطلاعات مرتبط است. اساساً ربط به عنوان هسته‌ی اصلی نظام‌های بازیابی اطلاعات به دلیل نامشخص و نسبی بودنش، یک مفهوم فازی است، بنابراین دو مبحث ربط و منطق فازی در تعامل با یکدیگر در امر بازیابی اطلاعات هستند. مفهوم ربط به دلیل عدم قطعی بودنش می‌تواند به وسیله‌ی مدل‌های مجموعه فازی مدل‌سازی شود. این پژوهش ضمن شناسایی عواملی که در یک نظام بازیابی منجر به بازیابی نتایجی مرتبط با درخواست کاربر می‌گردند، امکان و چگونگی به‌کارگیری منطق فازی را در جهت بهبود عملکرد این عوامل در نرم‌افزارهای کتابخانه‌ای فارسی پارس‌آذرخش و سیمرغ مورد بررسی قرار می‌دهد. در پژوهش حاضر از روش پیمایشی – توصیفی استفاده شده است. برای انجام پژوهش از سیاهه‌‌ی‌وارسی محقق ساخته‌ای شامل 70 معیار برای شناسایی و بررسی عوامل موثر در افزایش ربط و شناسایی قابلیت‌های موجود در نرم‌افزارهای مورد بررسی به منظور بررسی امکان به کارگیری منطق فازی جهت بهبود بازیابی اطلاعات استفاده شده است. به منظور تحلیل اطلاعات آماری از نرم‌افزار SPSS، و برای تجزیه‌ی داده‌ها از آمار توصیفی و برای مقایسه‌ی نتایج بین دو نرم‌افزار از آمار استنباطی (آزمون(t استفاده شده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که نرم‌افزار پارس‌آذرخش با میانگین 69/9، از میانگین کل امتیازات نسبت به نرم‌افزار سیمرغ از قابلیت‌ها و امکانات بیشتری برای افزایش ربط و همچنین با میانگین 86/5 بیشترین قابلیت به‌کارگیری منطق فازی را دارا می‌باشد. بازیابی فازی این نرم‌افزار به صورت کلیدواژه ای و نه مفهومی بوده و با انجام تغییراتی قابلیت بازیابی فازی به صورت مفهومی را خواهد داشت.


  15. بررسی وضعیت اشتراک دانش و عوامل موثر بر آن در سازمان برق منطقه‌ای خوزستان به منظور ارائه راهکارهایی برای پیاده‌سازی ساز و کار‌های عملی اشتراک دانش در این سازمان
    بتول رضایی 771

    هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت اشتراک دانش و عوامل موثر بر آن به منظور پیاده¬سازی ساز و کارهای اشتراک دانش در شرکت برق منطقه¬ای اهواز است. پژوهش حاضر از نظر نوع، توصیفی-تحلیلی و از لحاظ هدف و اجرا، کاربردی و پیمایشی است. جامعه¬ی آماری این پژوهش شامل 1330 نفر از کارکنان دارای مدرک کاردانی به بالا بودند که در سمت کارمند و مدیر در شرکت برق منطقه¬ای اهواز مشغول به¬کار هستند. بر اساس جدول کرجسی- مورگان تعداد 302 نفر به عنوان نمونه‌ی پژوهش انتخاب شدند که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه¬ای نسبی پرسشنامه¬ها بین آن¬ها توزیع گردید. به منظور گردآوری داده¬ها از پرسشنامه‌ی حسین قلی‌زاده و میرکمالی (1389) استفاده شد. روایی پرسشنامه به منظور انجام این تحقیق توسط 4 نفر از اساتید گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ سنجیده شد. برای تحلیل نتایج از آمار توصیفی و برای سنجش رابطه و میزان تاثیر مولفه¬ها بر اشتراک دانش از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه¬ی گام به گام و سلسله مراتبی استفاده شده است. یافته‌های پژوهش در مجموع نشانگر این است که اشتراک دانش در شرکت برق منطقه¬ای دارای وضعیت متوسطی است. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه نشان داد که عوامل ساختار، راهبرد (استراتژی)، اعتماد، دانش ضمنی، خودکفایی، ارتباطات، پاداش، تعهد و کار تیمی نقش موثری در به اشتراک گذاری دانش دارند که در این بین عامل ساختار بیش-ترین همبستگی را با اشتراک دانش داشت. بنا بر یافته¬های حاصل از این پژوهش توجه همه جانبه به عوامل فردی، فرهنگی، سازمانی، فناوری و دانش برای ترغیب اعضای شرکت به اشتراک دانش و تجاربشان در زمره¬ی مهم‌ترین وظایف مدیران تلقی می-شود.


  16. بررسی وضعیت موجود مدیریت ارتباط با مشتری در مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری شیراز براساس مدل کامب
    لیلا خلیلی 770

    چکیده
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی وضعیت موجود مدیریت ارتباط با مشتری در مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری بر اساس مدل کامب می‌باشد. این پژوهش از نوع پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری پژوهش نیز شامل تمام کارکنان مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری می‌باشد که در سال 1391، جمعاً 110 نفر اعلام گردید. جهت گردآوری داده‌ها از پرسشنامه‌ی محقق ساخته‌ای استفاده شد که پس از توزیع، 68 پرسشنامه جمع‌آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی مانند فراوانی، میانگین و انحراف معیار؛ و آمار استنباطی مانند آزمون‌‌ t مستقل و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که به‌طور کلی، وضعیت موجود مدیریت ارتباط با مشتری در جامعه مورد پژوهش بر اساس عوامل پنج گانه کامب در وضعیت متوسطی قرار دارد. بررسی‌ها نشان داد درک و آگاهی مدیران و کارکنان این سازمان از کیفیت خدمات، فرایندهای مدیریت ارتباط با مشتری و رفتارهای مشتریان در سطح مناسبی قرار دارد و فعالیت‌های مشتری‌گرا در سطح نسبتاَ خوبی انجام می‌شود. از میان فناوری‌های موجود، فناوری ارتباطات بیشتر مورد توجه مرکز قرار گرفته است. فرایندهای مدیریت مشتری در این سازمان نسبت به دیگر عوامل در جایگاه پایین‌تری قرار دارد. همچنین یافته‌های جانبی پژوهش نشان داد که بین نظرات مدیران و کارکنان در مورد وضعیت موجود مدیریت ارتباط با مشتری در مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری بر اساس عوامل موجود در مدل کامب، به‌جز در مورد عامل کانال‌های ارتباطی برای ارائه خدمات در مرکز، تفاوت معنی‌داری وجود ندارد، یعنی فرضیه پنجم پژوهش تایید شد. در نهایت پژوهشگر بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، جهت آگاهی دادن به مدیران این مرکز نسبت به عوامل موفقیت در مدیریت ارتباط با مشتریان خود و ایجاد زمینه‌های لازم برای برنامه‌ریزی در این خصوص، پیشنهادهایی را ارائه داد.
     


  17. بررسی عوامل موثر در فرایند پیاده سازی مدیریت روابط با مشتری در کتابخانه‌های دانشگاه شهید چمران اهواز
    رباب طاهری اندریان 770
  18. بررسی و مقایسه نیازهای اطلاعاتی اعضای کتابخانه های عمومی استان خوزستان بر اساس قومیت اعضا و تطابق این نیازهای اطلاعاتی با منابع ارسالی نهاد کتابخانه های عمومی کشور
    حسین صفری 770
  19. بررسی دیدگاه مدیران و کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان نسبت به اجرایی شدن مدل بازاریابی 4P (محصول، بها، مکان، و فعّالیَّت های تشویقی و ترغیبی)
    پیمان جلیل پور 769
  20. ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه‌های مرکزی دانشگاه‌های شهر ایلام با استفاده از مدل لیب‌کوال
    بهزاد محمدیاری 769
  21. بررسی کیفیت نمایه‌سازی و رتبه‌بندی اشیای محتوایی حاوی عناصر فراوانی مارک 2 و دوبلین کور مبتنی بر xml محیط های اطلاعاتی پیوسته پویا توسط موتورهای کاوش عمومی
    فائزه السادات طباطبائی امیری 767
  22. مقایسه سه سطح ارزیابی کیفیت خدمات عمومی در سطح دریافت، سطح انتظارات و سطح حداقل پذیرش خمات در کاربران کتابخانه‌های مرکزی دانشگاه شهید چمران اهواز
    محسن شمسی اژیه 765
  23. بررسی مقایسه‌ای وضعیت کتابخانه‌های مرکزی دانشگاه‌های جامع تحت نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برمبنای استانداردهای کتابخانه‌های دانشگاهی ایران
    سید عابدین حسینی آهنگری 765
  24. بررسی ویژگی‌های محتوایی وب‌سایت‌های آرشیوهای ملی جهان و نظرات صاحبنظران آرشیو در ایران به منظور ارائه الگوی عینی وب‌سایت آرشیو ملی جمهوری اسلامی ایران
    معصومه دالوند 765
  25. مقایسه میزان سواد اطلاعاتی دانشجوین کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع‌رسانی با رشته کامپیوتر در دانشگاه‌های دولتی واجد دوره‌های تحصیلات تکمیلی کتابداری
    عاطفه راستی 764
  26. بررسی مقایسه‌ای سنجش عملکرد مدیریت فناوری اطلاعات در کتابخانه‌های دانشگاه شهید چمران اهواز وعلوم پزشکی جندی‌شاپور بااستفاده از مدل تعالی سازمانی(EFQM)
    سمیه سادات اخشیک 764
  27. شناسایی عوامل استرس‌زای شغلی در میان کتابداران شاغل در کتابخانه‌های دانشگاه‌های استان خوزستان
    ابراهیم پروین 764
  28. تهیه و پیشنهاد شرح شغل کتابداران سیستم‌ها و تعیین جایگاه سازمانی آنها در کتابخانه‌های مرکزی دانشگاه‌های ایران
    فرشید دانش 762
  29. طراحی درگاهی برای مجلات الکترونیکی رایگان، ویژه دانشگاه شهید چمران اهواز، براساس نظرات دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه در مورد این مجلات
    امیررضا اصنافی 762
  30. مقایسه ویژگی‌های ساختاری و محتوایی صفحات خانگی کتابخانه‌های مرکزی دانشگاه‌های کشورهای آمریکا، کانادا و استرالیا با ایران و بررسی نظرات کاربران و متخصصین به منظور ارائه یک الگوی بهینه
    مریم صابری درختنجانی 762
  31. بررسی نیازهای اطلاعاتی اعضاء هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال تحصیلی 82-81 به منظور تعیین اولویت های خدماتی کتابخانه‌های دانشگاه
    حسین مرادی‌مقدم 761
  32. بررسی تطبیقی سطح تخصص کتابداران کتابخانه‌های دانشگاهی ایران وهند و ارائه راهکارهایی برای ارتقاء سطح تخصصی کتابداران ایران متناسب با کتابخانه های مبتنی بر فناوری‌های نوین
    مینا سمیرمی زاده 760
  33. بررسی زیرساخت اطلاعاتی دانشگاه شهید چمران اهواز و مقایسه آن با استانداردهای مربوطه و ارائه طرح پیشنهادی نظام جامع اطلاع رسانی برای این دانشگاه
    محمدحسن عظیمی 760
  34. بررسی رفتار اطلاع‌یابی مهندسان و کارشناسان شاغل در ادارات شرکت ملی نفت مناطق نفتخیز جنوب- اهواز
    مرضیه بردستانی گناوه 759
  35. بررسی میزان رعایت شاخصهای بهره وری نیروی انسانی در کتابخانه های کودک و نوجوان استان خراسان و رابطه آن با میزان خشنودی شغلی کارکنان این کتابخانه ها
    اعظم نیرومندشیروان 758
  36. بررسی رابطه نگرش دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز نسبت به عوامل موثر در استفاده از پایگاه‌های داده دیسک فشرده نوری با عملکرد آنها در این مورد
    مهری شهبازی 758
  37. بررسی وضعیت کتابخانه های آموزشگاهی (مقطع راهنمایی ومتوسطه) شهرستان قم و ارائه راهبردهایی برای بهینه سازی آنها
    مهری ایزدی یگانه 758
  38. مقایسه فعالیت های علمی اعضاء هیات علمی دانشگاههای ایران در دو گروه استفاده کننده و غیر استفاده کننده از پست الکترونیکی
    محمد گلابیان 757
  39. بررسی عوامل موثر در طراحی سیستم های بازیابی اطلاعات بهینه در نرم افزارهای کتابخانه ای و اطلاع رسانی داخلی و چگونگی ارزیابی آنها
    علی گزنی 757
  40. بررسی نگرش مدیران نسبت به معیارهای نظامهای رایانه ای موفق در برخی از کتابخانه های دانشگاهی ایران و اعتباریابی مقیاس سنجش موفقیت نظام رایانه ای کتابخانه ای
    علیرضا رحیمی‌خرزوقی 757
  41. بررسی ساختار سازمانی مراکز اطلاع رسانی مهم دنیا و ارائه الگوی ساختار سازمانی بهینه برای مرکز اطلاع رسانی و خدمات علمی جهادسازندگی
    شقایق کشتی‌رانی 756